Renovatie daken

De start van de renovatie van de daken is gepland op 22 mei 2018. Het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) beschikt over vier onderzoekhallen. De daken van drie van de vier hallen moeten gerenoveerd worden (hal 1, 2 en 3). 

In het bestek is een totale doorlooptijd van 220 werkdagen voorzien.

Hal 1 -2 (Herman Van Den Reeckstraat en Berchemlei 115)

Na grondige controle breken de betonnen en stalen structuren van de daken in zeer slechte staat te verkeren. Omdat de relatieve vochtigheid in de hallen zeer hoog is en de daken slecht geïsoleerd zijn, zijn de betonnen structuren van  de daken van deze hallen zwaar aangetast door de opgetreden condensatie. Deze condensatie heeft geleid tot corrosie van de aanwezige wapening en staalstructuur én heeft er voor gezorgd dat delen van de betonnen structuur zijn aangetast door carbonatatie. Hierdoor moet de gehele betonnen cassetten dakplaat, de asbesthoudende cementplaten en dus ook de volledige dakbedekking worden verwijderd. Ook de onderliggende stalen gordingen zijn zwaar aangetast door corrosie en moeten vervangen worden. Omdat deze elementen allen onderdeel zijn van de dragende structuur van de hallen, moeten zij noodzakelijkerwijs aangepakt worden alvorens er isolatie kan aangebracht worden. Indien er niet ingegrepen wordt , zullen de beschreven fenomenen steeds verder kunnen doorzetten en zal ook de rest van de staalstructuur van het dak zwaarder aangetast worden en kan de stabiliteit van de daken op termijn niet meer gegarandeerd worden. Het isoleren van de daken heeft tot gevolg dat er veel minder energie zal nodig zijn om de hallen op een correcte temperatuur te houden.

Hal 3 (Karel Van den Oeverstraat – Karel de Preterlei)

Ook in deze hal is er een grote relatieve vochtigheid door de aanwezigheid van een groot wateroppervlak. Dit maakt dat de hal een binnenklimaat heeft gelijkaardig aan dat van een zwembad. Door het ontbreken van dakisolatie condenseert ook hier het aanwezige vocht in de hal tegen het betonnen plafond en dringt het in de betonnen constructie. Dit vocht zal in de wintermaanden dan ook bevriezen in het beton waardoor het uitzet. De onderste laag van het beton wordt als gevolg hiervan aangetast door carbonatatie en zal na verloop van tijd ook de aanwezige wapening aantasten. Het volledige verlaagde binnenplafond moet verwijderd worden. Al het aangetaste beton moet door middel van betonherstelling met epoxy worden hersteld. Voor het plaatsen van de dakisolatie moet ook de huidige dakdichting verwijderd worden, deze kan niet als dampscherm gebruikt worden gezien de te lage klasse voor de aanwezige binnenconditie . Vervolgens wordt er een dampscherm, een isolatielaag en een nieuwe dakbedekking aangebracht. Indien hier geen ingrepen plaatsvinden kan de aantasting van het beton zich verder doorzetten, ook dat is zeer nadelig voor de stabiliteit van het dak.

Timelaps hal 3

Timelaps hal 1